vineri, 25 aprilie 2014

Gemenii



Muresul a taiat valea aceea parca rostuind doua lumi in doua feluri diferite. In stanga,oamenii au fost lasati sa-si petreaca timpurile intr-un ritm molcom, linistit... In dreapta, pe vechea cetate, s-au inaltat blocurile, scolile, biserici mici si mari, turnul postei, spitalul... Muresul curge in felul sau- domol pe-o parte, rascolind malul pe cealalta parte. Aduna vietile si povestile celor care se nasc si mor.

Marioara n-a fost niciodata preoteasa. Pentru ca popa  n-a mutat gospodaria si nevasta peste Mures. Nu! El trecea Muresul, catre dreapta sa-si tie slujbele in bisericuta cea noua, inaltata dincolo de blocurile albe... Si seara venea acasa, unde fara vreun interes, timpul reusea sa ramana pe loc.
Cei ce se inchinau si ascultau slujba  stiau, doar din vorbe, ca dincolo de Mures e casa popii si preoteasa. Doar ei o tineau de preoteasa. Marioara n-a fost niciodata preoteasa.

Avea primavara lu’ '77 mirosul vietii. Si Muresul asternea sperantele prin locurile acelea. Marioara se gasi la soroc, sa nasca intr-o zi de mai. Burta parca i se rupse in doua. Se facuse ca doua cocoase si nazdravenia o sperie. Fugi la ma'sa si ma'sa umplu' pe graba doua sacose cu toate cele de prin ograda si fugira la doctorul satului, la dispensar, sa vada nazdravenia si sa grijeasca de Marioara.Dar doctorul era plecat la oras, la seminarii. Si vazand si altii nazdravenia, chemara salvarea.

Spitalul era nou si inspira incredere. Acolo moartea era privita prin gaura cheii… Se plangea si pe acolo, dar intr-un fel explicabil. Oamenii nu jeleau.
Marioara nastea... Moasa se invartea de colo,colo in obisnuinta facerii si cu manecile suflecate apuca plodul, ce veni pe lume fara larma mare, si-l puse pe tava… Un nazdravan de baiet, de vreo trei kile si cateva grame.
Marioara nu era obosita, nu era nici incantata, nici speriata, doar ingrijorata. Burta parca ii intepenise intr-o cocoasa ce se inalta catre capul pieptului. Si o apasa in spasme repetate.
-          N-ai grija, asa e dupa nastere, se incoarda muschii…
Moasa stia ea ce spune, ca se pricepea.Si se pricepea si sa incurajeze omul. Asa ca Marioara se mai linisti.

Doctorul  isi agata halatul in cui si iesi pe usa sectiei. Era vremea de-o cafea peste drum, la bufet.
In urma lui nelinistea se strecura iar in sufletul Marioarei. Burta se incapatana sa o apese si parca se misca intr-un fel a revolta. Moasa puse mana si simti o lovitura. Fugi la fereastra:
-          Domn’ doctor, veniti sus, pacienta de la nastere are o problema!
-          Ma’sa! sudui printre dinti. Si se intoarse din drum, aruncand peste umar o privire catre bufet.

Marioara se mai calma vazand doctorul. Dar privirea scaparata a acestuia parca o lovea in inima facand-o sa-si caute linistea in colturile camerei.
Doctorul o consulta…- Mai e unul!
Si o apasa pe Marioara pe burta cocosata,grabit sa termine o data!
Dupa vreo ora de incercari, dureri, strigate… lesinata,Marioara nascu iar . O fatuca! Mica, cu taplile  verzi, inerta.
-          Asta a murit de acu’ trei saptamani ! zise doctorul aruncand-o, la vreo doi metri, intr-un carucior cu carpe. Se sterse  atent pe maini si pleca.

Marioara se dezmeticea cu greu din lumea pierduta a inconstientei. Corpul epuizat o durea, iar gura ii era uscata. Nu reusea sa vada ceva, dar in jurul ei auzea forfota si vorbele agitate ale unei femei:
-          Aici e un prunc viu! Veniti repede!
Era ingrijitoarea de serviciu. Curata locul si gasi intre cearseafuri un fat cat doi pumni, cu talpile aproape verzi, ce scancea fara vlaga.
-          Asta era moarta!
-          Pai nu e…
-         
Au dus copila la incubator. Avea un pic peste un kil si juma’.
Marioara n-a fost niciodata preoteasa, dar este mama de gemeni – un baiat si o fata.
Peste vreo opt’spe ani de la nastere popa si-a lasat familia, si-a luat alta nevasta. Peste alti zece ani a avut un accident auto. El a scapat, dar a ramas vaduv.
Gemenii isi ingrijesc mama singura, ramasa in timpul ei, pe malul stang al Muresului.

Pe malul drept, fata cu talpile verzi isi creste copiii, implinita. A invatat sa ierte trecutul.
Fratele ei doar ce si-a aflat sotia ca e grea. N-a uitat…

Muresul taie lumile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu