marți, 12 februarie 2013

... economica

Lipsa de competitivitate nu poate fi suplinita prin reducerea calitatii factorilor de productie!! Niciun manager inteligent nu va prefera un utilaj vechi unuia nou, in conditiile in care ar dispune de resurse si nici nu ar prefera un capital de lucru scump unuia ieftin in conditii de performante similare. Atunci, ma intreb, de ce in Romania se prefera reducerea calitatii MUNCII? Caci prin toate mijloacele, societatea noastra a redus calitatea acestui factor de productie:
- prin eliminarea competitiei si spiritului competitional inca de pe bancile scolilor;
- prin eliminarea concurentei prin  acceptarea metodei de selectie bazata pe nepotism, relatii, comision, in detrimentul recomandarii, certificatului, diplomei;
- prin acceptarea accesului la diplome oricui are tupeu si bani;
- PRIN reducerea salariilor... iar asta este decizia care a stat in mana managerilor.
Observ cum in societatea noastra companiile accepta si de cele mai multe ori prefera blocarea salariilor pentru a fi competitive, intr-un raport calitate-pret. Ori, in acest caz, nu se intampla altceva decat sa lansezi bumerangul. Caci, efectul nu poate fi decat acela in urma caruia factorul de productie munca sa fie nepregatit, tot mai nepregatit pentru o piata bazata pe competitivitate. Resursele limitate ale indivizilor duc la accesul tot mai redus al acestora la pregatire si educatie si deci la o accentuare a lipsei de personal calificat. Si nu in ultimul rand resursele limitate ale acestora dezechilibreaza sistemul prin consumul limitat al acestora, astfel incat nevoile primare sa fie singurele acoperite cu resurse in conditiile in care societatea este dependenta in acest stadiu si aceasta forma de organizare de diversificarea continua a nevoilor. Daca in societatile dezvoltate economic, acolo unde toate cele de mai sus nu se intampla, nevoia individului nu este intampinata de catre producaori, ci stimulata, ba chiar INDUSA, in societatile in care lipsa de pregatire a managerilor si guvernantilor duce la comportamente ca cele de mai sus, aceste nevoi se limiteaza si se reduc la nevoi de subzistenta, directionand societatile respective spre regres continuu, in mod evident!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu