marți, 23 februarie 2016

pioneri sau victime?

ex-ante...
un concept nou pentru gandirea mioritica, dar mai ales nepus in practica in multe domenii.
daca in orice proiect, evaluare anticipata poate fi efectuata si chiar se impune, in materie juridica aceasta evaluare capata nuante nu doar din punct de vedere al atitudinii, ori al formei, ci pe fond... cu desavarsire.
se pot crea disfunctionalitati si se pot exprima solutii contrar spiritului si literei legii, cu posibilitatea producerii unor disfunctionalitati nu doar teoretic si in materie, ci in PRINCIPII. caci evaluarea ex-ante a solutiei juridice poate favoriza sau nu un subiect in comparatie cu altul, in raport cu aceeasi prevedere legala, numai si numai pentru ca o autoritate investita a exprimat o solutie anticipata.
unde se va dovedi pragul realitatii atunci cand inteligent,manipulativ, subiectiv, superficial sau din eroare, partile dilueaza realitatile cu scopul (probat sau nu) ca solutia, evaluarea ex- ante sa conduca la o finalizare avantajoasa? cum se vor putea opune autoritatile investite, instantele, acestor evaluari? si mai ales cum se vor putea repara, recupera prejudiciile? de la cine? de la autoritatea/instanta care s-a exprimat ex-ante, sau de la subiectul beneficiar al erorii? si daca subiectul beneficiar al erorii este unul de buna credinta si aplica intocmai evaluarea ex-ante, de ce i-ar fi imputabilun comportament bazat pe o solutie exprimata de o autoritate/instanta legal investita in acest sens? nu cumva, aceasta abordare devine atat de alunecoasa incat nu ar trebui reglementata inainte de definiriea riguroasa a unor norme si proceduri in baza carora sa se poata delimita si asuma corectarea oricaror erori in situatie de gen?
noul cod de procedura fiscala nu s-a grabit sa produca acest gen de IMPRECIZII , sau este o alta NORMA strecurata pe sub masa, pe masa unor flamanzi care nu folosesc tacamurile conform normelor? suntem pioneri, sau victime?

PS:- spre studiu art. 6 din Legea nr. 2017/2015! Imaginati-va ce solutii poate exprima un functionar de serviciu fiscal orasenesc, unei companii care solicita astfel de solutii... Companie care, chiar daca nu este in administrarea serviciului respectiv, ca urmare a categoriei de contribuabil, poate interpune pentru obtinerea solutiei un contribuabil din arondare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu