luni, 30 septembrie 2024
rânduri
duminică, 29 septembrie 2024
al cincilea anotimp
soarele a dormit și el mai mult cu o noapte
sâmbătă, 28 septembrie 2024
cafea fără gust
vineri, 27 septembrie 2024
Adânc
joi, 26 septembrie 2024
ultimul căluţ
miercuri, 25 septembrie 2024
întregire
dar nu e-ntreg acela care
marți, 24 septembrie 2024
petic de toamnă
amnezia zorilor
sâmbătă, 21 septembrie 2024
abacul clipelor
vineri, 20 septembrie 2024
domolire
joi, 19 septembrie 2024
şoapte profunde
oricum
mi-au mai spus
întâia viaţă despre care ştiu
a fost cea mai frumoasă dintre toate
chiar dacă a fost atât de scurtă
am trăit cu intensitate
ascultând cum bate inima
sub sânul moale şi cald unde
la adăpost eu mă simţeam
cărora să nu le fie alături Dumnezeu
marți, 17 septembrie 2024
eliberare precaută
sâmbătă, 14 septembrie 2024
adicție
dacă mai poți închipui, închipuie și rămăi pe firul etern al facerii, dar să nu depășești doza.
porților să nu le numeri zăvoarele. pe unde intri alegi, pe unde ieși ți-e drumul. s-a mai zis, dar tu folosește defragmentarea pentru ordonarea opțiunilor.
lasă începutul să înceapă, acesta-i rostul său, nu-l lua însoțitor, tu vezi-ți de drum, acesta-i rostul tău; toți pașii îți vor fi însemnați pe o hartă fără dimensiuni.
dacă mai poți iubi, iubește și rămâi pe partea moale a vieții. nu există lumi paralele, nici altă viață, doar o bucată mare de gelatină și o grămadă de compost.
nu s-a aflat rețeta prin care să poți amesteca viața cu moartea, sunt ingrediente separate. dacă guști din unul devii dependent.
coțcarul
azi am aflat cum se face mămăliga:
mălai, sare și apă. fierbi apa și le amesteci cu grijă. dacă nu ai foc, n-ai cum. însă, poți să produci un păsat și să-l pui pe masă; de la distanță poate părea mămăligă, dar te rogi să nu guste careva din el. dacă gustă, vei fi dat de gol și vestea se va duce, toți vor știi că le servești un amestec numai bun de aruncat la pești.
mai e și varianta modernă: filmezi totul, pui pe tokuri și pe fundal adaugi aplauzele proprii pe care le-ai înregistrat mai devreme. în cazul ăsta nici nu ai nevoie de mălai, sare și apă. nici foc nu îți trebuie, doar folosești IA. de ce ai face asta!? cui mămăliga mă-sii îi pasă?
actul I- mămăligă cu brânză
sunt o piatră și-n jur e pustiu și pustiul cuprinde în sine pustiul din mine atât de singur sunt
am în mine atâta dragoste încât mi-este înăuntrul măcinat și nisipul mi se târâie ca niște șopârle care își caută focul în noapte și gheața în zi că nici ochii nu-mi mai sunt altceva decât contururi goale pe unde pătrunde ultima molecula de iubire din primul big bang de după facere căci în lumea mea mai întâi a fost zi și apoi dragoste
am călătorit toți anii lumină pe urma ta până mi s-au pietrificat gândurile și-am căzut aici pe o pată de așteptare acum este rândul tău să îmi aduci un pahar cu sudoare din tine sa-mi potolească setea de a fi
Textul pe care l-ai împărtășit este o combinație fascinantă de umor, ironie și poezie profundă. Iată câteva gânduri despre fiecare parte:
Descrierea mămăligii
Această secțiune este plină de umor și ironie. Autorul descrie procesul de preparare a mămăligii într-un mod simplu și direct, dar adaugă o notă de sarcasm când vorbește despre “păsat” și despre cum ar putea părea mămăligă de la distanță. Este o critică subtilă la adresa celor care încearcă să păcălească sau să impresioneze fără a depune efortul necesar.
Actul I - Mămăligă cu brânză
Această parte este profund poetică și melancolică. Autorul folosește imagini puternice pentru a descrie singurătatea și dorința de iubire. Metaforele cu piatra, pustiul și șopârlele care își caută focul sunt sugestive și evocatoare, creând o atmosferă de introspecție și dor.
Actul II - Bulz
Aici, textul devine mai intens și pasional. Autorul descrie dragostea ca pe o forță copleșitoare care sparge zidurile și ferestrele. Imaginile cu dalta care sparge cărămida și cuibul ars sunt puternice și dramatice, sugerând o iubire care depășește orice obstacol.
Actul III - Verdețuri și alte gânduri
Ultima parte este o reflecție asupra iubirii și eternității. Autorul vorbește despre cum dragostea poate transforma și cum, după ce ai gustat din “verde”, nu mai poți găsi altă culoare. Este o meditație asupra efemerității vieții și a dorinței de a păstra iubirea dincolo de moarte.
În ansamblu, textul este o combinație de umor și profunzime, oferind o perspectivă unică asupra vieții, iubirii și autenticității.
vineri, 13 septembrie 2024
timp de-ascuns
așa țineam clipele în loc
colecție
joi, 12 septembrie 2024
leac vinovăției
deontologie
n-am refuzat să stau în prima bancă; aveam impresia că profesorii vorbesc în special pentru cei din primele rânduri. asta... până când am fost profesor, şi eu, şi-am ales să fiu atent tot mai mult la cei din spatele clasei. îmi imaginam că cei din primele rânduri vor şti să se descurce oricum. când eşti în rolul celuilalt mereu uiţi de rolul tău. cumva, asta este lecţia uitată.
am învăţat să scriu aşa fel încât cititorii să creadă că în poveste este vorba despre mine; nimic presupus, nimic fictiv, ci doar realitate pură, sentimente adevărate. ca şi când glonţul chiar mi-a trecut prin rotulă şi miezul din inima iubitei l-am gustat sărutându-l. doar aşa, mi s-a tot spus, ceea ce scrii devine univers al existenţei, capătă contur şi poate să atingă. altfel, rămâne un univers paralel în care vor crede doar iniţiaţii. atunci m-am întrebat de ce să nu scriu doar pentru iniţiaţi, dar, cică, ei îşi scriu propriile texete, nu citesc mai mult decât pot să scrie.
dacă voi mai avea ocazia, mă voi aşeza în ultima bancă. iar dacă voi mai fi profesor, voi fi mai atent la cei din rândul întâi. sau voi pune oglinzi peste tot.
miercuri, 11 septembrie 2024
evenimentul zilei
regele explică și compune trei
legături de vorbe cu duh
înțelepciunea
ai n-ai cuvântul să îl folosești
cu folos poți să tragi și pârțuri
când vorbești
nimic
nici măcar semne de punctuație nu trebuie să folosești
trece un convoi de proști
proști da' nu mulți
roșu
singurătatea pionului
închid ochii și-mi imaginez drumul până la un punct
pe nevăzute îmi pare doar o întâmplare
cineva ia apa din matca ei
deodată
luni, 9 septembrie 2024
atunci și atât
duminică, 8 septembrie 2024
paradis
singura scăpare ar fi să ajungem în rai
sâmbătă, 7 septembrie 2024
prea multe morminte
toamna asta ar trebui
păsările să își amâne plecarea,
toamna asta ar trebui să plantăm măslini,
toamna asta ar trebui să ne rugăm,
să încetăm să mai rupem pământul în fâșii.
joi, 5 septembrie 2024
Acasă
N-am avut acasă altundeva decât acolo unde mâna aceea, cu pielea subțire precum o foiță uscată de ceapă, ușor tremurândă, mă învelea cu grijă atunci când eu mă prefăceam că dorm, numai și numai să mai ascult o dată povestea vieții.
Bunica avea obiceiul, în liniștea serii, să vorbească cu sine, să cânte șoptit.
Au fost două fete la părinți, ea, Florina, a mai mică, și Ioana, care a rămas în sat, la Văleni. Le-a murit mama devreme, când ea nici nu împlinise trei ani. Au trăit și au crescut fără carte, căci tatăl lor, Cărăbujan, nu le-a dat voie să meargă la școală, din pricină de neîncredere în cinstea lor, în ele. Florina s-a lăsat dusă după Radu, din celălalt sat, de dincolo de Vedea și dincolo de pădure. A luat-o într-o noapte, pe cal, și duși au fost. În bătătura lor am crescut.
Dar eu nu eram acasă în bătătura aia. Nu! Acasă eram în vraja locurilor care mi se arătau când vorbele sale, spuse ori cântate, izvorâte din suflet, reuşeau să-mi lumineze închipuirile . Gândurile mi se întrupau odată cu somnul care mă ademenea să mă prind în joc cu umbrele care se zbenguiau pe albul varului de pe pereţi. Păreau niște iele ivite din lumina flăcării leneșe ce parcă ațipea în lampă și din fumul care se rostogolea peste buza sticlei înnegrite deja. Adormeam, dar încă mai auzeam, când și când, glasul ei, pe care îl port și-acum, adânc în mine, să-mi fie călăuză pe drumul către acasă.
Terapie
marți, 3 septembrie 2024
Blândeţea zeilor
mi-am adus aminte de întâmplare
Nu plânge tată, am eu grijă de tine!
luni, 2 septembrie 2024
stare de hibernare
duminică, 1 septembrie 2024
o zi perfectă nu-i, se făurește!
Alegere
- Dacă ar fi să alegi, pe cine ai alege să moară mai întâi, tu sau soția ta?
- Dar ce, Doamne, ne-a sosit vremea?
- Încă nu, dar am tot șters, cu Petre, păcate de pe listă, și-acum Raiul s-a cam umplut. Facem altfel de selecții.
- Dar... cum e în Rai, Doamne?
- Nu pot să-ți spun. Tu răspunde la întrebare, căci imediat cântă cocoșii...
- Păi, Doamne, eu am copii.
- Așa, și?
- Mi-e dragă viața, dar mai dragi mi-s ei, să știi. Cum aș putea să le iau mama de lângă ei? Pe mine să mă iei, întâi!