in 2010 au fost taiate salariile si au fost marite taxele. taxele pe consum! atunci nu a existat nici stimulare, nici descurajare, nici prudenta...doar o masura necesara sa aduca imediat bani celor care aveau nevoie de ei. nu a existat un plan pe termen lung, n-au fost puse in discutie avantajele sau dezavantajele, echilibrele sau dezechilibrele macroeconomice. a fost o masura agreata de banci, de FMI,de guvern... de viitori... pentru ca banii taiati din cheltuielile publice si cei obtinuti imediat din taxele marite s-au directionat lor: bancilor si guvernantilor! un acord tacit in urma caruia Romania si romanii au pierdut ani de dezvoltare. au ratat un alt start. dar au asteptat sa vina din urma. sa treaca de crize economiile puternice. acum, ca s-a depasit hopul si dincolo de granitele tarii noastre, simtim ca exista o sansa sa luam un alt start. coruptia a luat mainile de pe banul public si asta se vede cat nu s-ar fi vazut niciodata in urma vreunei masuri fiscale...monetare sau sociale.
azi, in 2015, se discuta de adoptarea unor politici fiscale care, pe de-o parte, sa stimuleze consumul, prin marirea salariilor bugetarilor si prin diminuarea taxelor de consum , dar care, in acelasi timp, stimuleaza si investitiile private. caci, intr-o economie in care exista consum, exista si intreprinzatori. mai ales daca totul este insotit si de o masura de incurajare directa a investitiilor respective : -scutirea la plata impozitului pe dividende si a profitului reinvestit! dar ce sa vezi! exista opozitie! astfel de masuri incurajeaza sectorul privat si nu mai exista bani pentru investitii publice! caci, cel putin in primul an de aplicare, bugetul trebuie sa fie construit cu prudenta astfel incat sa nu sari intr-un deficit excesiv! si de unde sa reduci? n-ai de unde, altundeva decat din investitii! de ce n-ar amana Romania investitiile un an lasand economiei reale timpul sa se trezeasca, sa iasa din hibernare, sa depaseasca rodajul? pentru ca din economia reala nu se pot infrupta detinatorii adevarului absolut? ca fara bani publici in investitii, acordurile neoficiale, contractele nescrise, nu mai pot fi onorate?
aveti rabdare, lacomi indivizi, despuiati de carne si constiinte intr-un capitalism salbatic, inteles in culoarea rosie a trecutului vostru! aveti rabdare!
se vede ca dupa un an-doi de frana in ceea ce priveste jaful public, coruptia, frauda... Romania a capatat rosu in obraji! aveti rabdare sa se si ridice in picioare! dupa aceea o sa aveti suficient timp sa va vedeti satui si goi!
asta daca nu va va calca Romania in picioare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu